Categorie

Terranova Antyoksydacyjne składniki odżywcze kompleks

TP0028
Produttore: Terranova
Disponibilità:
Jest
szt.
€34,80

Terranova
Antyoksydacyjne składniki odżywcze kompleks

Opakowanie: 100 kapsułek wegańskich

Antyoksydacyjne składniki odżywcze Terranova to produkt dostarczający przeciwutleniaczy, których zadaniem jest wspracie organizmu w radzeniu sobie ze stresem oksydacyjnym, a tym samym ochrona komórek przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki. Nadmiar tych reaktywnych form tlenu nie tylko powoduje szybsze starzenie się skóry, ale może być przyczyną wielu przewlekłych chorób [1].

Przeciwutleniacze zawarte w preparacie – witamina C, E, cynk, selen, mangan, miedź – są substancjami doskonale przebadanymi w zakresie wspierania organizmu w walce ze stresem oksydacyjnym. Terranova poszła jednak o krok dalej i sięgnęła po źródła roślinne tych witamin i minerałów – kurkumę i zieloną herbatę. Celem było wykorzystanie efektu synergii, czyli współdziałania różnych składników diety.

W specjalnie opracowanym kompleksie Magnifood zawarliśmy ponadto wyciąg z liści zielonego jęczmienia, rukwi wodnej, jarmużu, owocu i liści rokitnika, owocu acai, żurawiny oraz nasion granatu.
[1]. Kalisz O., Wolski T., Gerkowicz M. i wsp.: Reaktywne formy tlenu (RTF) oraz ich rola w patogenezie niektórych chorób. Ann. Univ. Maria Curie Skłodowska 2007, 62, 8.

Składniki:
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki):

KOMPLEKS MAGNIFOOD
w tym:
- Stabilizowane otręby ryżowe
- Liść zielonego jęczmienia** 
- Owoc i liść rokitnika (liofilizowane świeże)
- Korzeń kurkumy
- Owoc Acai 
- Liść zielonej herbaty
- Owoc jeżyny
- Liść rukwi wodnej (liofilizowany świeży)
- Nasiona granatu
- Liść jarmużu
- Owoc żurawiny
650 mg
 
200 mg
100 mg
50 mg
50 mg
50 mg
50 mg
50 mg
25 mg
25 mg
25 mg
25 mg
Witamina C**** (L-askorbinian wapnia, magnezu i cynku) 250 mg
Naturalna witamina E **** (octan D-alfa-tokoferylu)
67 mg
Cynk**** (L-askorbinian cynku) 5 mg
Naturalny betakaroten i mieszanina karotenoidów
2,5 mg
L-glutation
20 mg
Selen**** (L-selenometionina) 50 mcg
Mangan (diglicynian manganu)
1,5 mg
Arabinogalaktan z modrzewia 5,5 mg
Kwas alfa liponowy 5 mg
Miedź**** (glukonian miedzi (II))
625 mcg

** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE Nr 889/2008
*** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP
**** witaminy C i E oraz cynk, selen i miedź chronią przed stresem oksydacyjnym

Składniki Kompleksu MAGNIFOOD i ich właściwości:
Stabilizowane otręby ryżowe. Stabilizowane otręby ryżowe są bogate w antyoksydanty, w tym tokoferole, tokotrienole, kwas alfa liponowy, koenzym Q10 oraz karotenoidy. Wykazano również, że mogą wpływać na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej i katalazy.
Liść zielonego jęczmienia. Liść zielonego jęczmienia jest źródłem bardzo ważnego enzymu antyoksy-dacyjnego - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), jak również antyoksydacyjnych witamin, składników mineralnych i karotenoidów.
Owoc i liść rokitnika. Owoce rokitnika stanowią jedno z najbogatszych naturalnych źródeł antyoksyda-cyjnych składników odżywczych, takich jak witaminy C i E, a także flawonoidów, karotenoidów (w tym likopenu, zeaksantyny i beta karotenu).
Korzeń kurkumy. Naturalnie występująca w korzeniu kurkumina są jednym z najsilniejszych w przyrodzie wymiataczy wolnych rodników, dzięki czemu pomaga zmniejszyć stan zapalny i stres oksydacyjny.
Owoc Acai. Acai to owoc o jednym z najwyższych wskaźników ORAC (zdolności absorpcji reaktywnych form tlenu) i znaczącej zawartości witaminy E a także antocyjanów (grupy związków należących do flawonoidów) i karotenoidów.
Liść zielonej herbaty. Zielona herbata jest ważnym źródłem polifenoli o działaniu aktyoksydacyjnym, zwłaszcza EGCG (galusanu epigallokatechiny).
Owoc jeżyny. Jeżyny należą do grupy owoców o najwyższych wskaźnikach ORAC. Są też bogatym źródłem antocyjanów.
Liść rukwi wodnej. Rukiew wodna zawiera karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych – m.in. likopen oraz beta karoten.
Nasiona granatu. Owoc granatu zawiera liczne związki antyoksydacyjne, takie jak antocyjanozydy, katechiny i karotenoidy, które przyczyniają się do jego wysokiego wskaźnika ORAC.
Liść jarmużu. Jarmuż jest dobrym źródłem wielu związków antyoksydacyjnych, wśród których najważniejsze są karotenoidy. Dostarcza również bogatego w siarkę sulforafanu oraz indolo-3-karbinolu, które wykazują działanie ochronne na DNA komórek.
Owoc żurawiny. Żurawina odznacza się dużą zawartością fenoli o właściwościach antyoksydacyjnych.

Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
osoby dorosłe jedna (1) lub dwie (2) kapsułki dziennie podczas posiłku.
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.