Kategorie

Solgar Ester C Plus 1000 mg witamina C, Suplement diety

19221
Producent: Solgar
Dostępność:
Jest
szt.
71,00 zł

Solgar Ester C Plus - 1000 mg Witaminy C
Opakowanie: 30 tabletek
Wysoko przyswajalne niekwasowe źródło witaminy C i bioflawonoidy

CECHY
• Suplement diety
• Wegetariański
• Bezglutenowy
• bez składników mlecznych
• koszerny

OPIS:
Preparat zawiera w każdej tabletce 1000 mg witaminy C w postaci Ester C®. Preparat jest źródłem specjalnej formy witaminy C, która jest roz¬puszczalna zarówno w wodzie, jak i tłuszczach. W swoim składzie zawie¬ra również bioflawonoidy cytrusowe, dziką różę, rutynę i acerolę. Skład¬niki te w sposób naturalny i aktywny potęgują działanie witaminy C. Ester C® jest opatentowany i zawiera aktywne metabolity witaminy C (kwas L-treonowy, L-lyksonowy i L-ksylonowy), które w znacznym stopniu zwiększają aktywność witaminy C umożliwiając jej wyjątkowe działanie w systemie 2-2-4 w stosunku do zwykłej witaminy C.
• 2-krotnie szybsze działanie
• 2-krotnie dłużej utrzymuje maksymalny poziom w komórkach
• 4-krotnie szybciej przyswaja się w komórkach
Tabletki z witaminą C – Ester C 1000 mg firmy Solgar są niekwaśne (witamina C jest buforowana wapniem), czyli posiadają neutralne pH 6,7. Ta forma wita¬miny C jest przyjazna dla przewodu pokarmowego i nerek, nawet w większych dawkach. Produkt jest hipoalergiczny i odpowiedni dla wegetarian.

ZALECANE ZASTOSOWANIE:
Jako suplement diety dla dorosłych, przyjmować jedną (1) do trzech (3) tabletek dziennie, najlepiej podczas posiłku lub według zaleceń lekarza opieki zdrowotnej.
Jeśli jesteś w ciąży, karmisz piersią, biorąc żadnych leków lub jakieś dolegliwości, należy skonsultować się z lekarzem opieki zdrowotnej przed podjęciem suplement diety. Przechowywać w miejscu niedostępnym dla dzieci. Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.

SKŁAD:
1 tabletka zawiera:
Witamina C 1000 mg (1250% zalecanego dziennego spożycia)
Bioflawonoidy 50 mg
Acerola sproszkowany ekstrakt (4:1) 25 mg
Dzika róża sproszkowana 25 mg
Rutyna 25 mg
NATURALNE SUBSTANCJE POMOCNICZE
• Substancje Wypełniające: fosforan dwuwapniowy, celuloza mikrokrystaliczna, hydroksypropyloceluloza
• Substancje Przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, roślinny kwas stearynowy, roślinny stearynian magnezu
• Guma celulozowa
• Substancja Poślizgowa: hydroksypropylometyloceluloza
• Glicerol roślinny

INFORMACJA ALERGICZNA
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapacho­wych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.



Witamina C kontra wysokie ciśnienie

Witamina C może pomóc w walce z nadciśnieniem. Według naukowców z Johns Hopkins Medical Institution już 500 mg przyjmowane codziennie wiąże się ze spadkiem ciśniena skurczowego i rozkurczowego.

Witamina C, choć jest jednym z najważniejszych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, nie jest przez nas magazynowana. Dlatego tak ważne jest jej stałe dostarczanie. Potrzebują jej nasze mięśnie, mózg, układ immunologiczny i naczynia krwionośne. Witamina C może też zapobiegać uszkodzeniom układu krwionośnego, powodowanym przez wolne rodniki, a w rezultacie zapobiegać nadciśnieniu w przyszłości.
Według najnowszych badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition suplementacja witaminy C wiąże się także z doraźnym zmniejszeniem ciśnienia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, większa redukcja była obserwowana u osób z nadciśnieniem tętniczym.

Takie obserwacje opublikowano po serii (29) prób klinicznych w Johns Hopkins Medical Institution. Badanym podawano 500 mg witaminy C dziennie przez osiem tygodni. Według naukowców suplementacja witaminą C może obnizyć i skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi o 3,84 i 1,48 mm Hg. U osób cierpiących na nadciśnienie te zmiany mogą być jeszcze istotniejsze: 4,85 i 1,67 mm Hg. Badacze podkreślają jednak, że aby terapia taka mogłaby być zalecana potrzebne są kolejne badania na wiekszych próbach i trwające dłuższy czas.

Niższe ciśnienie u kobiet
Nie są to jednak jedyne doniesienia wskazujące na korzyści płynące z witaminy C. Nutrition Journal opublikował wcześniej badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim, które potwierdziły, że wysoki poziom witaminy C (kwasu askorbinowego) we krwi może obniżać ciśnienie u młodych kobiet.
Amerykańskie badania trwały 10 lat i obejmowały grupę prawie 250 pań w wieku 18-21 lat. Mierzono u nich poziom kwasu askorbinowego i ciśnienie krwi. Naukowcy zaobserwowali, że wraz ze wzrostem stężenia tej witaminy we krwi  spadało ciśnienie  skurczowe i rozkurczowe. 

32 proc. Polaków ma nadciśnienie
Na nadciśnienie (według badania NATPOL 2011) choruje 32% Polaków. Na całym świecie z tym problemem zmaga się miliard ludzi. Tylko w USA* co 39 sekund umiera osoba cierpiąca na choroby układu krążenia.
U prawie 85 proc. osób podwyższone ciśnienie można skutecznie obniżać zmieniając styl życia i dietę (bogatą między innymi w witaminę C). Sojusznikiem mogą okazać się także suplementy zawierające wyciągi z pestek grejpfruta i z liści oliwkowych.

Źródła
*http://circ.ahajournals.org/
content/early/2011/12/15/
CIR.0b013e31823ac046