Kategorie

Solgar Olejek Czosnkowy 1 mg (świeży)

20192
Producent: Solgar
Dostępność:
Jest
szt.
37,00 zł

Solgar Olejek Czosnkowy 1 mg (świeży)

Produkt ten zawiera 1 mg czystego olejku czosnkowego. Olejek czosnko­wy jest esencją czosnku i ma wielokrotnie mocniejsze działanie od licznie oferowanych na rynku maceratów czosnkowych.

Uwaga! Macerat czosnkowy zawiera tylko średnio 0,36% czystego olejku czosnkowego.

Produkt Solgara zawiera również duże ilości kwasu linolowego (niezbęd­nego nienasyconego kwasu tłuszczowego z grupy Omega 6), którego no­śnikiem jest olej z krokosza barwierskiego – cenne farmaceutyczne źró­dło tego składnika.

GŁÓWNE DZIAŁANIA CZOSNKU:
przeciwbakteryjne,
przeciwzakrzepowe,
przeciwmiażdżycowe,
obniżające poziom cukru we krwi,
przeciwkatarne,
wzmacniające odporność organizmu,
przeciwzapalne,
przeciwnowotworowe,
obniżające poziom cholesterolu,
przeciwinfekcyjne,
zmniejszające ciśnienie krwi.

INNE WŁAŚCIWOŚCI
Stwierdzono, że allicyna (czosnek)) ma istotne działanie hipoglikemiczne. Działanie to wynika ze wzmocnienia metabolizmu wątrobowego i stymulacji wydzielania insuliny lub działania oszczędzającego insulinę. Czosnek jest jednym z niewielu produktów zawierających german, który zwiększa odporność organizmu poprzez pobudzenie systemu immunologicznego. Jednocześnie ma właściwości niszczące wolne rodniki, które między innymi przyspieszają proces starzenia się. Czosnek działa moczopędnie, napotnie, wspomaga trawienie, a w medycynie ludowej jest uznanym afrodyzjakiem.

SPOSÓB UŻYCIA DAWKOWANIE 1 kapsułka dziennie
OPAKOWANIE 100 kapsułek KURACJA 100 dni

Każda kapsułka zawiera:
Olejek Czosnkowy (uzyskany z około 500 mg świeżego czosnku.) 1 mg
Naturalne substancje pomocnicze
Olejek z Krokosza barwierskiego (preparat aromatyzująco – barwiący)
Składniki kapsułki (żelatyna, glicerol)

Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji kon­serwujących, zapachowych lub barwiących.

Czosnek
(Allium sativum) stosowany jest od wieków. Surowcem farmaceutycznym są świeże wysuszone ząbki czosnku oraz olejek czosnkowy. Aktywne związki czosnku to: allicyna, alliina, tiosulfinaty, gammaglutamylocysteiny, steroidy i adenozyna, flawonoidy, saponiny, garlicyna, witamina A, B1, B2, PP, C, potas, wapń, magnez, kobalt, nikiel i chrom.

Suplementacja 
Mamy do wyboru dwa sposoby suplementacji: w postaci czystego olejku czosnkowego lub sproszkowanego czosnku koniecznie o standaryzowanej zawartości allicyny. Olejek wykazuje silniejsze działanie bakteriobójcze. Dzienna porcja olejku czosnkowego to 1 mg (czystego olejku). Uwaga! Macerat czosnkowy zawiera tylko ok. 0,1-0,36% czystego olejku. Natomiast najkorzystniej działająca dzienna ilość sproszkowanego czosnku powinna dostarczać 500-1000 mg czosnku i gwarantować obecność w niej minimum 1000-2000 μg allicyny. Najskuteczniej działające preparaty czosnkowe zawierają nawet cztery wystandaryzowane, aktywne składniki czosnku.