Kategorie

Solgar Oliwka Europejska wyciąg z liści Olea europea

20186
Producent: Solgar
Dostępność:
Jest
szt.
68,00 zł

Solgar OLIWKA EUROPEJSKA S.P.S.D.* (Olea Europaea)

Standaryzowany wyciąg z liści oliwki europejskiej wraz ze sproszkowany­mi liśćmi oliwki europejskiej. Takie połączenie zapewnia pełną siłę działa­nia zioła występującego w naturze.
Liście oliwki europejskiej dzięki swojemu oddziaływaniu fizjologicznemu na organizm znalazły powszechne zastosowanie w celu wzmocnienia sił obronnych organizmu wyspecjalizowanych w walce z wirusami, retrowirusami, bakteriami lub pierwotniakami.

Główne zastosowania oliwki europejskiej:
zwalczanie drobnoustrojów,
obniżanie gorączki,
wzmocnienie układu sercowo-naczyniowego, antyoksydant,
infekcje wirusowe (np. przeziębienia i grypa),
infekcje bakteryjne,
infekcje grzybicze (np. Candida albicans),
infekcje pasożytnicze,
nadciśnienie,
choroba wieńcowa,
arytmia serca,
ochrona przed szkodami powodowanymi przez wolne rodniki.

Inne zastosowania Liście oliwki europejskiej działają również moczopędnie i regulują stężenie glukozy we krwi. Mogą być stosowane pomocniczo w leczeniu łagodnej postaci cukrzycy.

Sposób użycia
Dawkowanie 1 do 3 kapsułek dziennie
Opakowanie 60 kapsułek
Kuracja 20 do 60 dni

Suplementacja Należy wybierać preparaty standaryzowane pod względem zawartości oleuropeiny i jednocześnie zawierające świeże liście oliwki europejskiej. Tylko wtedy możemy korzystać z pełnej aktywności tego zioła. Skuteczna porcja dzienna powinna dostarczać: 14 mg oleuropeiny i 225 mg świeżego nieprzetworzonego liścia oliwki europejskiej.

Każda kapsułka zawiera:
Standaryzowany ekstrakt ze sproszkowanych liści oliwek (14 mg [6%] oleuropeina) 225 mg
Proszek z nieprzetworzonych liści oliwek 225 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Otoczka kapsułki (hydroksypropylometyloceluloza)
Substancje przeciwzbrylające: roślinny stearynian magnezu, dwutlenek krzemu
Przeciwutleniacz: sproszkowana baza Phyto O2X®**(mieszanina beta karotenu naturalnego pochodzenia i kwasu askorbinowego)

** Phyto O2X® to specjalna mieszanka naturalnych antyoksydantów, która gwarantuje zachowanie pełnej świeżości składników. Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera: cukru, soli, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produ­kowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegetarian.

Drzewo oliwne to niewielkie drzewo wiecznie zielone występujące w krajach śródziemnomorskich. Daje ono zielone lub czarne owoce jadalne, z których otrzymuje się również jadalny olej. Olej i liście są przetwarzane w celach leczniczych.

Liście oliwki powszechnie stosuje się w leczeniu schorzeń powodowanych lub związanych z wirusami, retrowirusami, bakteriami lub pierwotniakami. W związku z tym stosuje się je w takich chorobach jak przeziębienia i grypa, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, mononukleoza wywoływana przez wirus Epsteina-Barra, zapalenie mózgu, opryszczka, półpasiec, HIV/AIDS, łagodne zapalenie mózgu, wirusowe zapalenie wątroby typu B, zapalenie płuc, gruźlica, rzeżączka, malaria, denga i różne infekcje.
Liście oliwki stosowano w medycynie tradycyjnej w celu obniżenia gorączki, poziomu cukru we krwi, ciśnienia krwi oraz jako diuretyk. W 1854 r. Pharmaceutical Journal opublikował artykuł na temat ich stosowania w przypadkach gorączki i malarii.
Liście oliwki wymieniono w Podręczniku Ziół Leczniczych Duke’a jako środek przeciwbakteryjny, hipoglikemiczny i antyoksydant ze wskazaniami do stosowania w różnych stanach chorobowych takich jak malaria, zaburzenia funkcjonowania układu limfatycznego i schistosomatoza.

Ponieważ liście oliwki słyną z naturalnej odporności na ataki bakterii i insektów wiele badań poświęcono właściwościom przeciw-bakteryjnym głównych składników liści.W badaniach laboratoryjnych stwierdzono, że składniki liści oliwki oleuropeina i hydroksytyrozol mają silne działanie przeciwbakteryjne wobec bakterii Gram-ujemnych i Gram-dodatnich. Wyniki te sugerują, że liście oliwki mogą być uważane za potencjalne źródło środków przeciwbakteryjnych w leczeniu infekcji układu jelitowego i oddechowego ludzi.

Oleuropeina ma działanie bakteriostatyczne i przeciwutleniające.

W eksperymentach na zwierzętach wykazano, że liście oliwki obniżają gorączkę, ciśnienie krwi i poziom cukru we krwi oraz normalizują nieregularne uderzenia serca. Podczas badań przeprowadzonych w latach 60. w Upjohn wykazano, że składniki liści oliwki mają również właściwości antywirusowe.

Dalsze badania potwierdziły skuteczność liści oliwek również w walce z bakteriami i pierwotniakami pasożytniczymi.