Kategorie

Solgar OMEGA 3-6-9 (nienasycone kwasy tłuszczowe)

20187
Producent: Solgar
Dostępność:
Jest
szt.
122,00 zł

Solgar Omega 3-6-9
z ryb, siemienia lnianego i ogórecznika
(nienasycone kwasy tłuszczowe)

Kapsułki kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 zawierają oleje z ryb, sie­mienia lnianego i ogórecznika. Stanowią one kompleksowy zestaw kwa­sów tłuszczowych w produkcie, który uzupełnia dotychczasową gamę nie­zbędnych kwasów tłuszczowych.

Niezbędne kwasy tłuszczowe, takie jak te występujące w oleju rybim, lnia­nym i z ogórecznika, są potrzebne do wielu funkcji fizjologicznych, w tym do wytwarzania impulsów elektrycznych, które stymulują serce, trans­portu cholesterolu, wzmocnienia układu immunologicznego, dostarcza­nia mózgowi i układowi nerwowemu składników strukturalnych, kontro­lowania równowagi hormonalnej i zapewnienia odpowiedniej integralno­ści błon komórkowych.
Niedawno przeprowadzone badania wykazały znaczenie równowagi kwa­sów tłuszczowych, współczynnika kwasów tłuszczowych Omega 6 do Ome­ga 3. Kapsułki kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 firmy Solgar zawiera­ją większą ilość kwasów tłuszczowych Omega 3 z ryb i siemienia lnianego. Uzupełniają je wysokiej jakości kwasy tłuszczowe Omega 6 z ogórecznika i siemienia lnianego oraz Omega 9 w postaci kwasu oleinowego, otrzyma­nego również z oleju z siemienia lnianego.
Kapsułki kwasów tłuszczowych Omega 3-6-9 dostarczają różnorodnych kwasów tłuszczowych z różnych źródeł, dzięki czemu jest to komplekso­wy preparat kwasów tłuszczowych wspomagający wiele funkcji fizjolo­gicznych. Jest on idealny dla osób pragnących wzbogacić dietę o zdrowe tłuszcze przy pomocy suplementu kwasów tłuszczowych wysokiej jakości. Zawiera najmniejszą możliwą ilość tzw. wolnych kwasów tłuszczowych, co jest wyznacznikiem świeżości (im większa zawartość wolnych kwasów tłuszczowych, tym większy stopień zjełczenia oleju).

Maksymalna zawartość tzw. Wolnych Kwasów Tłuszczowych w pro­dukcie Solgara to 0,1% na koniec daty ważności.

Jest to zawartość nie osiągalna dla innych produktów nie tylko w Polsce, ale i w Europie.
Ważne: należy przyjmować 3 x dziennie przez 20 dni – odpowied­nia kuracja.

Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT)
Podstawowymi kwasami tłuszczowymi z grupy NNKT są:
omega 3 – kwas alfa-linolenowy, ALA
omega 6 – kwas linolowy, LA
Te dwa kwasy nie są syntetyzowane przez organizm człowieka i muszą być dostarczane z dietą. Stanowią one w organizmie punkt wyjściowy do syntezy kwasów tłuszczowych o dłuższych łańcuchach bardziej nienasyconych. Biorą w tym udział odpowiednie enzymy, których aktywność zależy od wielu składników diety (witamin i minerałów). Aktywność ich może też być uwarunkowana od dobrze zbilansowanego składu diety.

BIOLOGICZNE EFEKTY DZIAŁANIA KWASÓW OMEGA 3-6-9 ORAZ OBSZARY ICH MOŻLIWYCH ZASTOSOWAŃ.

OMEGA-3
-zapalenie i choroby z autoagresji
-choroby sercowo-naczyniowe
-ciąża i rozwój dzieci, zdrowie psychiczne
OMEGA-9
-skóra
-stany zapalne
-Neuropatie cukrzycowe
-zespół napięcia przedmiesiączkowego i równowaga hormonalna
OMEGA-9
-układ sercowo-naczyniowy.
-inne możliwe zastosowania: zwiększone spożycie kwasów jednonienasyconych z grupy Omega-9 i zmniejszeniu kwasów nasyconych może wspomóc kontrolę poziomu cukru we krwi, zmniejszając zapotrzebowanie na insulinę i umożliwiając lepszą kontrolę glikemi. Kwasy tłuszczowe Omega-9 stanowią ważny materiał budulcowy błon komórkowych, których integralność decyduje o właściwym funkcjonowaniu komórek. Ich spożycie w zastępstwie kwasów tłuszczowych nasyconych zmniejsza nadmierne wydzielanie kwasu żołądkowego. Zapobiega także powstawaniu kamieni żółciowych.

Sposób użycia
Dawkowanie 3 kapsułki dziennie
Opakowanie 60 kapsułek
Kuracja 20 dni

SUPLEMENTACJA – działanie równa się świeżość.
Jełczenie jest to rozkład tłuszczów zachodzący spontanicznie przy dłuższym przechowywaniu. Jełczenie jest wynikiem utleniania kwasów tłuszczowych. Sprzyja mu podwyższona temperatura i światło, w tym słoneczne.
Zjełczałe tłuszcze są szkodliwe dla zdrowia. NNKT jako kwasy wielonienasycone są najbardziej narażone na jełczenie, w skutek czego tracą swoje właściwości biologiczne. Ponad to tłuszcz zjełczały może niszczyć wartościowe składniki pokarmowe zawarte w innych produktach żywnościowych z którymi są spożywane. Metoda, która pozwala określić świeżość olejów jadalnych (w tym rybiego) jest metodą polegającą na oznaczeniu zawartości tzw. wolnych kwasów tłuszczowych czyli tych powstałych w skutek utlenienia (jełczenia) nienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w oleju.
W świeżym leju ilości tzw. wolnych kwasów tłuszczowych jest minimalna i wzrasta wraz z postępującym procesem zjełczenia. Za- wartość wolnych kwasów tłuszczowych podaje się w procentach (%) w odniesieniu do całej masy tłuszczu. Granica świeżości oleju to zawartość wolnych kwasów tłuszczowych od 0,5-1,5%. Olej rybi dla zachowania swojej aktywności musi być chroniony przed światłem i podwyższoną temperaturą. Dlatego oleje gwarantujące trwałą, wysoką świeżość są pakowane w ciemne, szklane, bursztynowe buteleczki. Zapewnia to stabilność przechowywania oleju gwarantującą utrzymanie świeżości.

Trzy (3) tabletki zawierają:
Olej rybi (z sardeli, makreli i sardynek) 1300 mg
Olej z siemienia lnianego 1300 mg
Olej z ogórecznika 1300 mg
Zawierają: -
Kwasy tłuszczowe Omega 3 -
Kwas alfa linolenowy 645 mg
Kwas eikozapentaenowy (EPA)3 435 mg
Kwas dokozaheksaenowy (DHA)3 300 mg
Kwasy tłuszczowe Omega 6 -
Kwas linolowy 570 mg
Kwas gamma linolenowy 285 mg
Kwasy tłuszczowe Omega 9 -
Kwas oleinowy 336 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Otoczka kapsułki żelatyna, glicerol
Informacja alergiczna

Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, produktów mlecznych i jest produkowa­ny bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub bar­wiących.