Kategorie

Solgar Pestki z Winogron Ekstrakt 100 mg

20189
Producent: Solgar
Dostępność:
Jest
szt.
147,00 zł

Solgar Pestki z Winogron Ekstrakt 100 mg

Preparat zawiera ekstrakt z pestek winogron, które są źródłem polifenoli. Pod chemiczną nazwą polifenole kryje się cała grupa składników odżyw­czych, zwanych OPC - oligomeryczne proantocyjanidyny.
Pestki w preparacie pozyskiwane są z winnic południowych regionów Francji. Pod uwagę brane są odpowiednia gleba, wysokość plantacji i po­łudniowe ukierunkowanie płaszczyzny stoku. Sposób wytwarzania prepa­ratu, stworzony wyłącznie przez firmę Solgar, gwarantuje zachowanie peł­nej aktywności biologicznej wszystkich składników.
Oligomeryczne proantocyjanidyny to grupa kilkuset różnych związków działających synergistycznie. Zwane są czasami „super utleniaczami”, gdyż efekt ich działania jest kilkadziesiąt razy większy od witaminy C i E. Choć OPC występują również między innymi w zielonej herbacie, aronii, żura­winie czy korze sosny śródziemnomorskiej, to najlepszym ich źródłem są pestki winogron.
----
Pestki z winogron (Vitisvinifera L.) zawierają duże ilości aktywnych biologicznie związków chemicznych zwanych oligomerycznymi proantocyjanidynami (OPC – oligomericproanthocyanidincomplexes). Proantocyjanidyny są biologicznie aktywnymi flawonoidami i ze względu na swoje właściwości nazywane są potocznie „super przeciwutleniaczami”. Wobec niektórych wolnych rodników proantocyjanidyny wykazują kilkadziesiąt razy silniejszy efekt od witamin E i C.
Poza pestkami winogron proantocyjanidyny pozyskiwane są najczęściej także z kory sosny śródziemnomorskiej, aronii, zielonej herbaty oraz żurawiny. Badania jednak wykazały, że to właśnie pestki winogron stanowią ich najlepsze źródło, a proantocyjanidyny z nich pochodzące są najlepszej jakości.
OPC to nie pojedyncze związki biologicznie aktywne. Stanowią one grupę kilkudziesięciu bioflawonoidów połączonych ze sobą w różnych konfiguracjach i mimo, że każdy z nich ma odmienne właściwości, razem działają synergistycznie wzajemnie się uzupełniając i wywierając korzystny wpływ na wiele procesów w organizmie.
Biologiczne właściwości bioflawonoidów, a w tym proantocyjanidyn, są przedmiotem ciągłych badań. Dzięki temu znajdują one coraz szersze zastosowanie w profilaktyce oraz hamowaniu wielu niekorzystnych procesów w organizmie, przede wszystkim z powodu ich przeciwutleniających właściwości.
Oprócz właściwości przeciwutleniających proantocyjanidyn wykazano także ich działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne oraz rozszerzające naczynia krwionośne. Ponadto opisano ich właściwości do hamowania utleniania lipidów, hamowania agregacji płytek krwi, hamowania przepuszczalności naczyń krwionośnych oraz pozytywnego wpływu na ich kruchość, szczególnie naczyń włosowatych, a także wpływ na systemy enzymatyczne, mające duże znaczenie w procesach zapalnych, a także enzymy odgrywające kluczową rolę w procesach degeneracji tkanek łącznych, jak np. skóra czy chrząstka stawowa.

MOŻLIWE ZASTOSOWANIA
Alergie,
cellulitis,
choroby degenerujące mózgu,
choroby sercowo-naczyniowe,
hemoroidy,
infekcje grypowe,
jaskra,
liszaje,
łuszczyca,
nadciśnienie,
nowotwory,
rekonwalescencja,
rozstępy,
trądzik
utrata wzroku,
zapalenie spojówek,
żylaki.

SPOSÓB UŻYCIA
DAWKOWANIE 1 kapsułka dziennie
OPAKOWANIE 30 kapsułek KURACJA 30 dni

Każda kapsułka zawiera:
Sproszkowany ekstrakt z pestek winogron (zawierający 90mg [90%] polifenoli) 100 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Substancja wypełniająca: celuloza mikrokrystaliczna
Otoczka kapsułki roślinnej hydroksypropylometyloceluloza
Substancje przeciwzbrylające: stearynian magnezu, dwutlenek krzemu

Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera: Produkt nie zawiera cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, pro­duktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji kon­serwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegan.