Kategorie

Solgar SUPER ACAI

20196
Dostępność:
Jest
szt.
115,00 zł
Solgar SUPER ACAI
ekstrakt z brazylijskiej jagody

Preparat Solgara zawiera świeży standaryzowany ekstrakt z owoców Acai.

Owoc Acai charakteryzuje ogromny potencjał antyoksydacyjny. Badania wykazały, że jest w nim znacznie więcej silnie aktywnych antyoksydantów niż w czerwonych winogronach i nawet 30 krotnie więcej niż w czerwonym winie. Ta super jagoda posiada udokumentowany wysoki potencjał prozdrowotny, który zawdzięcza swojemu wyjątkowemu składowi i warunkom klimatycznym, w których rośnie. Do tej pory nie znaleziono na świecie surowca (owocu), który pod względem wartości odżywczej mógłby z nią konkurować.

Owoc Acai jest ona dobrym źródłem energii dla organizmu; 100 g dostarcza około 534 kcal. Zawiera 60% kwasów tłuszczowych jednonienasyconych (w tym 52% kwasu oleinowego) i 11% wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (w tym 12% kwasu linowego). Nasycone kwasy tłuszczowe stanowią około 28%. W acai stwierdza się również obecność trzech fitosteroli – ß- -sitosterolu (0,44 mg/g), kompesterolu (0,03 mg/g) i sigmasterolu (0,04 mg/g).

Owoc Acai charakteryzuje się dużą zawartością błonnika pokarmowego przy bardzo małej zawartości cukrów prostych. Uwagę zwraca duża zawartość białka (8,1 g/100 g i obecność w jego spectrum 19 aminokwasów, w tym wszystkich egzogennych). Obecność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A i E) naturalnie koreluje z zawartością tłuszczów w tej jagodzie.

Owoc Acai zawiera również całe bogactwo witamin z grupy B i wiele składników mineralnych (magnez, miedź, cynk, mangan, selen, krzem, molibden). Warto tu nadmienić, iż zdaniem wielu badaczy jagoda acai zawiera ponad 50 niezidentyfikowanych dotąd substancji, które nie występują w innych owocach. Naukowców jednak najbardziej zafascynował ogromny potencjał antyoksydacyjny polifenoli zawartych w acai.

Sposób użycia
Dawkowanie 2 kapsułki dziennie
Opakowanie 50 kapsułek
Kuracja 25 dni

Dwie (2) kapsułki zawierają:
Ekstrat z Acai ((Euterpe oleracea) (owoce) (ekstrakt 20:1, równowartość 3000 mg sproszkowanych nieprzetworzonych jagód)) 150mg

Naturalne substancje pomocnicze
Otoczka kapsułki żelowej (żelatyna, glicerol roślinny)
Stabilizator: Żółty wosk pszczeli
Barwnik: Karmel
Emulgator: Lecytyna sojowa, olej sojowy
Substancja przeciwzbrylająca: Dwutlenek krzemu

Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera:
cukru, soli, drożdży, pszenicy, glutenu, produktów mlecznych jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących
BIO-MED®  jest certyfikowanym prtnerem marki SOLGAR



Profilaktyka przeciwnowotworowa
Uważa się, iż jagoda acai wykazuje się właściwościami hamującymi rozwój komórek nowotworowych i jednocześnie wspomagającymi walkę z rakiem. Z jednej strony aktywne przeciwutleniacze niszczą i unieczynniają wolne rodniki zagrażające DNA, z drugiej strony działają ochronnie na DNA jądrowe oraz mitochondrialne, zapobiegając mutacjom komórek. Mieszaniny polifenolowe przecieru z jagód acai i ekstraktów z olejów hamowały namnażanie się komórek raka jelita grubego u ludzi w warunkach laboratoryjnych nawet o 90%. W podobnym badaniu nad ludzkimi komórkami białaczki wykazano, że polifenole zawarte w acai redukują namnażanie komórek o 56-86%. Badanie to wykazało, że przeciwutleniacze w jagodach acai docierają do ludzkich komórek w postaci w pełni funkcjonalnej i skutecznie neutralizują wolne rodniki przy użyciu bardzo małych dawek. W kolejnym niedawno przeprowadzonym badaniu stwierdzono, że jagody acai mogą przyspieszać apoptozę (zaprogramowanie genetycznie śmierci) komórek białaczki in