Kategorie

Terranova NA-CO-DZIEŃ Multiwitamina

TP4392
Producent: Terranova
Dostępność:
Jest
szt.
110,00 zł

Terranova
NA-CO-DZIEŃ Multiwitamina
12 witamin, 7 minerałów, DHA i synergistyczna pełnowartościowa żywność
Opakowanie: 100 kapsułek roślinnych

Multiwitamina Na-Co-Dzień z serii Green Child to doskonały sposób na uzupełnienie dzieciecej diety. Odżywcza, łagodna i zbilansowana formuła dostarcza młodemu organizmowi wielu istotnych składników, między innymi: 12 witamin, 7 minerałów, a także – bardzo ważnych dla prawidłowego rozwoju – kwasów tłuszczowych DHA.
Aby stworzyć pełnowartościową suplementację codziennej diety dzieci, Terranova wzbogaciła produkt o synergicznie działający kompleks składników pochodzenia roślinnego i fitonutrientów – Magnifood. Wraz z każdą kapsułką pociecha otrzyma więc: spirulinę, otręby ryżowe, sok i części zielone buraka, owoc jeżyny, liście szpinaku, kiełki brokułu, liść rukwi wodnej, liść mniszka.
Całe to bogactwo naturalnych składników jest całkowicie wolne od wypełniaczy, substancji wiążących i innych sztucznych dodatków. Jest także w 100% odpowiednie dla wegan.

Wiele suplementów dla dzieci dostępnych na rynku ma formy gum czy żelków. Niestety takie formy podania suplementu wymagają zatosowania różnego rodzaju dodatków, podczas gdy Terranova absolutnie nie używa tego typu substancji. Aby zapewnić odpowiednie dawkowanie Multiwitamina Na-Co-Dzień z serii Green Child zamknięta została w miniaturowych kapsułkach.roślinnych. Jeśli mimo wszystko dziecko nie jest w stanie jej połknąć, można wysypać jej zawartość do soku, koktajlu owocowego lub jogurtu.

Składniki:
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki):

KOMPLEKS MAGNIFOOD
w tym:
- Spirulina** (Spirulina platensis) 
- Rozpuszczalne i stabilizowane otręby ryżowe 
- Sok i części zielone buraka*** (liofilizowane świeże)
- Owoc jeżyny*** (liofilizowany świeży)
- Liść szpinaku*** (liofilizowany świeży) 
- Kiełki brokułu*** (liofilizowane świeże) 
- Liść rukwi wodnej (liofilizowany świeży)
- Liść mniszka*** (liofilizowany świeży)
330 mg

100 mg
50 mg
50 mg
50 mg
20 mg
20 mg
20 mg
20 mg
Witamina C (L-askorbinian wapnia, magnezu, cynku)
50 mg
DHA (z alg)
25 mg
Niacyna (amid kwasu nikotynowego)
8 mg
Naturalna witamina E (octan d-alfa-tokoferylu) 5 mg
Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) 5 mg
Żelazo (diglicynian żelaza (II)) 5 mg
Cynk (L-askorbinian cynku) 3 mg
Witamina B2 (ryboflawina) 1 mg
Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) 1 mg
Witamina B1 (monoazotan tiaminy) 0,8 mg
Mangan (diglicynian manganu) 0,5 mg
Witamina A (palmitynian retinylu)
400 mcg
Miedź (glukonian miedzi (II)) 0,3 mg
Kwas foliowy (L-metylofolian wapnia) 200 mcg
Jod (jodek potasu) 75mcg
Biotyna (D-biotyna)
50 mcg
Selen (L-selenometionina)
20 mcg
Chrom (pikolinian chromu) 10 mcg
Witamina D3 (wegański cholekalcyferol z porostów) 5 mcg
Witamina B12 (metylokobalamina) 2 mcg
Wapń (cytrynian i węglan wapnia) 50 mg
Magnez (tlenek magnezu) 25 mg
Witamina K (fitomenadion) 10 mcg
Molibden (molibdenian sodu)
2,5 mcg

** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE Nr 889/2008
*** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP

Składniki Kompleksu MAGNIFOOD i ich właściwości:
Spirulina. Spirulina jest jednym z najbogatszych w przyrodzie źródeł roślinnych barwników (tj. chlorofilu, karotenoidów i fikocyjaniny), łatwostrawnych białek (co najmniej 55%), witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych oraz enzymu antyoksydacyjnego - dysmutazy ponadtlenkowej (SOD).
Rozpuszczalne stabilizowane otręby ryżowe. Stabilizowane otręby ryżowe są bogate w antyoksydanty, w tym tokoferole, tokotrienole, kwas alfa liponowy, koenzym Q10 oraz karotenoidy. Wykazano również, że mogą wpływać na zwiększenie aktywności enzymów antyoksydacyjnych – dysmutazy ponadtlenkowej (SOD), peroksydazy glutationowej i katalazy
Sok i części zielone buraka. Buraki dostarczają organizmowi w sposób naturalny folianów, które przyczyniają się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia, jak również potasu, żelaza, cynku i magnezu.
Owoc jeżyny. Jeżyny należą do grupy owoców o najwyższych wskaźnikach ORAC (zdolności absorpcji reaktywnych form tlenu). Są też bogatym źródłem antocyjanów.
Kiełki brokułu. Kiełki brokułu zawierają sulforafan i pomagają chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym.
Liść rukwi wodnej. Rukiew wodna zawiera karotenoidy o właściwościach antyoksydacyjnych – m.in. likopen oraz beta karoten, flawonoidy, glukozynolany, witaminy C i K, kwas foliowy, wapń, żelazo i jod.
Liść mniszka. Mniszek lekarski zawiera szereg witamin i składników mineralnych, a także karotenoidów i innych prozdrowotnych fitonutrientów. Ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu moczowego.

Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia:
dzieci w wieku 4-12 lat dwie (2) kapsułki dziennie najlepiej w trakcie posiłku. W przypadku dzieci, które nie mogą lub nie chcą połykać kapsułki, jej zawartość może być wsypana do chłodnego soku, smoothie lub jogurtu.
Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.