Solgar Kompleks Witamin B i Witaminy C

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 23808
  • Producent: Solgar
  • Dostępność: Jest

  • 79,00 zł / szt.
  • szt.

Zaloguj się i skorzystaj z kodu rabatowego BIO-8 na marki: Cell Fusion C, Medik8, Dermaceutic, DP Dermaceuticals, Monrin, pHformula

 

Solgar Kompleks Witamin B i Witaminy C

Ilość: 100 tabletek

 

Kompleks witamin B i witaminy C jest stworzony dla osób prowadzących aktywny tryb życia, chcących zmniejszyć uczucie zmęczenia i znużenia a także chcących zadbać o prawidłową pracę układu nerwowego i krwionośnego.

Zawiera aż osiem witamin z grupy B: B1, B2, B6, B12, kwas pantotenowy, niacyna, biotyna i kwas foliowy. Ponadto 500 mg witaminy C w porcji dziennej.

Formuła uzupełniona o sproszkowaną mieszankę ziołową.

Witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna, niacyna, kwas pantotenowy przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Witamina B6 przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białka i glikogenu.
Foliany pomagają w prawidłowej syntezie aminokwasów.
Biotyna przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych.
Cholina przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu tłuszczów.
Witaminy B2, B6, B12, C, niacyna, foliany, kwas pantotenowy przyczyniają się zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Cholina, foliany, witaminy B6 i B12 przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Witaminy B6, B12 pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, witamina B2 w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek, a foliany w prawidłowej produkcji krwi.
Witaminy B1, B2, B6, B12, C, biotyna, niacyna pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego.
Kwas pantotenowy pomaga w utrzymaniu sprawności umysłowej na prawidłowym poziomie.
Witaminy B6, B12, C, foliany pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

 

SPOSÓB UŻYCIA:

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) tabletki dziennie podczas posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.

Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Nie stosować u osób mających predyspozycje do tworzenia kamieni nerkowych lub chorujących na kamicę nerkową.
INFORMACJA ALERGICZNA

Produkt bezglutenowy. Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, cukrów, skrobi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.

 

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki) zawiera:
• Witamina C (kwas L-askorbinowy) – 500 mg (625% RWS*)
• Kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia) – 100 mg (1667% RWS*)
• Inozytol – 100 mg
• Niacyna (witamina B3, amid kwasu nikotynowego) – 100 mg (625% RWS*)
• Cholina (dwuwinian choliny) – 41 mg
• Tiamina (witamina B1, monoazotan tiaminy) – 10 mg (909% RWS*)
• Witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny) – 10 mg (714% RWS*)
• Ryboflawina (witamina B2) – 10 mg (714% RWS*)
• Sproszkowana mieszanka ziołowa: algi brunatne, liść i łodyga lucerny, ekstrakt z owoców wiśni aceroli, liście pietruszki, ziele rukwi wodnej, owoce dzikiej róży – 13 mg
• Biotyna (D-biotyna) – 25 μg (50% RWS*)
• Kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy) – 100 μg (50% RWS*)
• Witamina B12 (cyjanokobalamina) – 25 μg (1000% RWS*)

*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia

 

Składniki:
witamina C (kwas L-askorbinowy), substancja wypełniająca: celuloza; kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), inozytol, niacyna (witamina B3, amid kwasu nikotynowego), cholina (dwuwinian choliny), substancjae przeciwzbrylającae: (roślinne) kwasy tłuszczowe, substancja stabilizująca: sól sodowa karboksymetylocelulozy, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, tiamina (witamina B1, monoazotan tiaminy), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), substancja przeciwzbrylająca: dwutlenek krzemu, ryboflawina (witamina B2), substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, sproszkowana mieszanka ziołowa: algi brunatne, liść i łodyga lucerny, ekstrakt z owoców wiśni aceroli, liście pietruszki, ziele rukwi wodnej, owoce dzikiej róży; substancja stabilizująca: sól sodowa karboksymetylocelulozy; substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol (roślinny); barwniki: ryboflawina, dwutlenek tytanu**, substancja glazurująca: glicerol (roślinny), biotyna (D-biotyna), kwas foliowy (kwas pteroilomonoglutaminowy), witamina B12 (cyjanokobalamina). . *
** ok. 4 mg (0,54%), masa tabletki: 739 mg

Żurawinowy układ krążenia
Oskar Berezowski

Wyniki opublikowane w European Journal of Nutrition wskazują, że sok żurawinowy może zmniejszyć liczbę komórek śródbłonka, które produkują związek zwany osteokalcyną. W naczyniach krwionośnych może ona wpływać na stwardnienie tętnic. Wystarczą dwie szklanki soku dziennie, by ograniczyć jej niekorzystne działanie.
Dotychczas prowadzono wiele badań nad wpływem żurawiny na układ krążenia. Naukowcy są przekonani, że regularne picie soku z małych cierpkich owoców bogatych w błonnik, witaminę C, B1 i B2, sole mineralne (wapń, fosfor, miedź i jod), garbniki, taniny oraz kwas cytrynowy i jabłkowy zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób układu krążenia. Żurawina zawiera bowiem bioflawonoidy, które zapobiegają powstawaniu zakrzepów i korzystnie wpływa na rozszerzanie naczyń krwionośnych. Część badaczy wskazuje także na pozytywny wpływ na poziom dobrego cholesterolu HDL, co obniża ryzyko zawałów serca.
Żurawina chroni tętnice
Badacze z Mayo Clinic wskazują z kolei w swojej ostatniej publikacji w European Journal of Nutrition, że polifenole zawarte w owocach żurawiny chronią tętnice przez stwardnieniem.Taki wniosek wyciągnęli na podstawie analizy badań 84 osób (średnia wieku 64,5 roku). Części z nich podawano przez cztery miesiące dwie szklanki soku z żurawiny wielkoowocowej dziennie. Okazało się, że sok może zmniejszyć liczbę komórek śródbłonka, które produkują związek zwany osteokalcyną, łączony przez badaczy z twardnieniem tętnic.
Żurawina jak teflon
Nic więc dziwnego, że już nasze prababki intuicyjnie sięgały po tę roślinę w razie chorób. Najczęściej mówiono o jej skuteczności podczas leczenia chorób nerek i pęcherza moczowego (hamuje przyleganie bakterii E.coli do ścian komórkowych dróg moczowych, ogranicza ich namnażanie i ułatwia wydalanie). Osoby mające problemy z wrzodami żołądka także powinny zastanowić się nad suplementacją żurawiny. Dentyści chwalą z kolei owoce tej rośliny za to, że składniki w niej zawarte działają trochę jak teflon, utrudniając przyleganie bakterii do szkliwa. Kobiety przechodzące menopauzę mówią natomiast o uldze jaką przynosi im żurawina.