Kategorie

Solgar Olej z dzikiego oregano

20191
Producent: Solgar
Dostępność:
Jest
szt.
92,00 zł

Solgar OLEJ Z DZIKIEGO OREGANO
()karwakrol 10,5 mg (60%) oraz tymol 0,5 mg (3%)

Mimo iż oregano pospolite występuje naturalnie w Europie północnej, było ono powszechnie stosowane przez Greków i Rzymian w starożyt­nościi. Lebiodka znana była już Arystotelesowi, Hipokratesowi i Dioskuri­desowi. Później pisali o niej między innymi Paracelsus i Lonicerus. Obec­nie znane jest nie tylko w krajach śródziemnomorskich, ale jest stosowa­ne na całym świecie.

Olejek z oregano tradycyjnie stosuje się w celu poprawy trawienia, funk­cjonowania układu oddechowego i immunologicznego oraz ze względu na jego właściwości antyoksydacyjne. Zawiera związki fenolowe, karwa­krol i tymol, które zdaniem naukowców odpowiadają za korzystne właści­wości oregano. Stwierdzono, że karwakrol i tymol hamują rozwój różnych bakterii i grzybów oraz mogą być pomocne w zachowaniu odpowiedniej równowagi mikroflory jelitowej i właściwego trawienia.

Oregano ma silne właściwości antyoksydacyjne i w jednym z badań stwier­dzono nawet, że jest 42 razy bardziej aktywne niż jabłka. Wynika to z sy­nergistycznego działania związków fenolowych, a w szczególności kwa­su rozmarynowego, który również odpowiada za właściwości antyoksyda­cyjne rozmarynu. Inne naturalne składniki olejku z oregano to między in­nymi triterpenoidy, takie jak kwas oleanolowy, sterole, beta-karoten i wi­tamina C.

Kapsułki olejku z oregano pospolitego firmy Solgar zawierają olejek z ore­gano uzyskany z liści tej rośliny bez użycia rozpuszczalników i jest on stan­daryzowany, aby zawierał minimum 60% karwakrolu i 3-5% tymolu. Ore­gano pospolite jest bogatsze w olejki eteryczne niż inne odmiany tej rośliny.

POTENCJALNE ZASTOSOWANIA OLEJU Z OREGANO
dysbioza bakteryjna,
pasożyty,
infekcje spowodowane przez Candida i inne grzyby,
wrzody żołądka i dwunastnicy,
zapalenie żołądka,
zespół jelita drażliwego,
wzdęcia (z oddawaniem wiatrów),
skurcze żołądka,
zespół nieszczelnego jelita,
infekcje zatok,
bronchit,
kaszel
zapalenie płuc,
ból gardła,
zapalenie migdałków,
cukrzyca i syndrom X,
zewnętrznie w infekcjach grzybiczych i bakteryjnych skóry,
jako antyoksydant.

SPOSÓB UŻYCIA
DAWKOWANIE 1 kapsułka dziennie
OPAKOWANIE 60 kapsułek KURACJA 60 dni

Każda kapsułka zawiera:
Mieszanka dzikiego oregano 175 mg
Zawiera:
Oliwa z oliwek Extra Virgin -
Standaryzowany olejek z oregano ((olejek lotny) (nie mniej niż 70% karwakrolu i maksymalnie 6% tymolu)) 17,5 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Żelatyna, Glicerol

Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, kukurydzy, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapa­chowych lub barwiących.

SUPLEMENTACJA
Oczywiście bardzo korzystne wydaje się stosowanie oregano jako dyżurnej przyprawy do wielu potraw. Najskuteczniejsza forma suplementacji to zażywanie oleju z dzikiego oregano, który jest najbogatszym źródłem aktywnych składników. Najlepiej, gdy olejek z oregano jest zmieszany z oliwą z oliwek, która skutecznie zapobiega ewentualnym podrażnieniom błon śluzowych. Tak przygotowany olejek jest bardzo aktywny i wystarczy zaledwie kilka kropel do większości zastosowań. Odpowiednia porcja to minimum 15 mg dziennie.

Inne możliwe zastosowania
W infekcji jamy ustnej, w zapaleniu dziąseł (zwłaszcza z krwawieniami), w pleśniawkach i w anginie.