Solgar Rutyna 500 mg

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 19487
  • Producent: Solgar
  • Dostępność: Jest

  • 66,00 zł / szt.
  • szt.

Zaloguj się i skorzystaj z kodu rabatowego BIO-8 na marki: Cell Fusion C, Medik8, Dermaceutic, DP Dermaceuticals, Monrin, pHformula

 

Solgar Rutyna 500 mg

Preparat zawiera 500 mg naturalnej rutyny w tabletce.Rutyna zaliczana jest do grupy drugorzędowych bioflawonoidów (aktywnych biologicznie, biodostępnych flawonoidów). Każda tabletka zawiera rutynę w postaci czynnej szeroko rozpowszechnionej w świecie roślinnym zwanej przez farmaceutów kwercetyno-3-rutozydem lub nieco prościej – naturalnie występującym glikozydem bioflawonoidu kwercetyny (kwercetyna z dołączoną cząstką glukozy) – tak fachowo nazywają rutynę dietetycy. W preparacie Rutyny 500 mg Solgar wykorzystuje wyłącznie rutynę pochodzącą ze strączków nasion brazylijskiego krzewu Fava d’ Anta (Dimorphandra mollis).

SPOSÓB UŻYCIA
DAWKOWANIE 1 tabletka dziennie
OPAKOWANIE 50 tabletek
KURACJA 50 dni
Jedna tabletka zawiera:
Rutyna (Dimorphandra mollis) 500 mg

Naturalne substancje pomocnicze
Substancja Wypełniająca: fosforan dwuwapniowy, celuloza mikrokrystaliczna
Substancja Przeciwzbrylająca: roślinny kwas stearynowy, roślinny stearynian magnezu, dwutlenek krzemu
Substancja Poślizgowa: hydroksypropylometyloceluloza
Glicerol
Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera: cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapachowych lub barwiących. Odpowiedni dla wegan. MOŻLIWE

ZASTOSOWANIA:

Niski poziom Rutyny w diecie może być związany z nadmierną przepuszczalnością naczyń krwionośnych, osłabieniem organizmu, drętwieniem, bólem i skurczami w obrębie kończyn dolnych. Zwiększone spożycie rutyny w diecie zalecane jest w przypadku stanów chorobowych przebiegających z nadmierną przepuszczalnością i kruchością naczyń krwionośnych, takich jak żylaki kończyn dolnych, hemoroidy, obrzęki, krwiaki, przewlekła niewydolność naczyń. Zwiększone spożycie rutyny przydatne jest w terapii jaskry, zaćmy, zaburzeń krążenia, nadciśnienia, opryszczki wargowej, marskości wątroby, obniżonego osoczowego poziomu wapnia, krwawienia z dziąseł, odmrożeń, pokrzywki, choroby Meniera, hemofilii.
Rutyna łagodzi skutki napromieniowania, co ma znaczenie np. w radioterapii nowotworów czy nadwrażliwości na światło. Szczególne działanie wspomagające górne drogi oddechowe Rutyna uszczelnia naczynia krwionośne, co utrudnia drobnoustrojom infekowanie innych części organizmu, ogranicza to także powstawanie obrzęków w obrębie gardła i nosa. Jednocześnie dzięki swojemu działaniu przeciwzapalnemu zmniejsza aktywność czynników odpowiedzialnych za powstawanie gorączki i bólu. Do kompletu zdolności rutyny do zwalczania najbardziej przykrych objawów infekcji górnych dróg oddechowych, kataru siennego czy grypy, należy dodać jej właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe.

SUPLEMENTACJA:
Rutyna wykorzystywana w suplementach może pochodzić z wielu różnych źródeł. Jednym z najlepiej sprawdzonych jest brazylijski krzew Fava D’anta (Dimorphandra mollis). Rutyna pochodząca z tego krzewu najczęściej uczestniczy w badaniach klinicznych, badaniach farmakologicznych z udziałem ludzi, którzy spożywali 500 mg rutyny (Fava D’anta) raz dziennie. Wykazano, że taki sposób suplementacji przez 6 tygodni podnosił w osoczu znacząco poziom trzech podstawowych flawonoidów: kwercetyny, kemferolu i izoramnetyny. Maksymalny poziom kwercetyny we krwi u badanych osób pojawiał się już od 4-7 godzin od spożycia takiej porcji rutyny z w/w źródła. Preparaty z rutyną najlepiej nabywać w Aptece, farmaceuta z pewnością doradzi, co do rodzaju preparatu, możliwości zastosowania i sposobu spożywania. Najwyższej jakości preparaty są standaryzowane, hipoalergiczne i nie zawierają żadnych sztucznych dodatków konserwujących, barwiących, czy smakowych. Porcja o udokumentowanym oddziaływaniu fizjologicznym to 500 mg dziennie. Pakowanie tego składnika w ciemne buteleczki ze szkła farmaceutycznego zapewnia mu maksymalną biodostępność i potencję do końca okresu spożywania.