Solgar WITAMINA C 500 mg smak żurawinowo-malinowy

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 20795
  • Producent: Solgar
  • Dostępność: Jest

  • 114,00 zł / szt.
  • szt.

Zaloguj się i skorzystaj z kodu rabatowego BIO-8 na marki: Cell Fusion C, Medik8, Dermaceutic, DP Dermaceuticals, Monrin, pHformula

 

SOLGAR WITAMINA C 500 mg smak żurawinowo-malinowy
Pastyleki do ssania
Opakowanie: 90 pastylek


Pastylki do ssani o smaku żurawinowo-malinowym. Preparat zawiera wysoką dawkę witaminy C (500mg) w połączeniu z owocami aceroli i dzikiej róży. Takie połączenie stwarza bardzo dobre warunki do uzupełniania wielu cennych składników (flawonoidów), które pomagają w utrzymaniu przez dłuższy czas wysokiego poziomu witaminy C w komórkach. Działają również samodzielnie podnosząc znacznie efekt działania preparatu

Sposób użycia:
1 pastylka dziennie

Składniki:
Witamina C (L-askorbinian sodu, kwas L-askorbinowy, L-askorbinian wapnia) 500 mg
Acerola ( sproszkowany ekstrakt z owoców (4:1)) 10 mg
Dzika róża sproszkowana (4 mg) owoce

Informacja alergiczna
Produkt nie zawiera:cukru, soli, skrobi, drożdży, pszenicy, soi, glutenu, produktów mlecznych i jest produkowany bez użycia sztucznych substancji konserwujących, zapacho­wych lub barwiących. Odpowiedni dla wegan.

---
Przechowywać w temperaturze pokojowej, w sposób niedostępny dla małych dzieci Suplement diety nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety Nie należy przekraczać zlecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplementy diety nie mogą być utożsamiane z produktami leczniczymi. Suplement diety, nie leczy ani nie zapobiega chorobie, jest środkiem spożywczym uzupełniającym normalną dietę.


---
Witamina C kontra wysokie ciśnienie

Witamina C może pomóc w walce z nadciśnieniem. Według naukowców z Johns Hopkins Medical Institution już 500 mg przyjmowane codziennie wiąże się ze spadkiem ciśniena skurczowego i rozkurczowego.

Witamina C, choć jest jednym z najważniejszych składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, nie jest przez nas magazynowana. Dlatego tak ważne jest jej stałe dostarczanie. Potrzebują jej nasze mięśnie, mózg, układ immunologiczny i naczynia krwionośne. Witamina C może też zapobiegać uszkodzeniom układu krwionośnego, powodowanym przez wolne rodniki, a w rezultacie zapobiegać nadciśnieniu w przyszłości.
Według najnowszych badań opublikowanych w American Journal of Clinical Nutrition suplementacja witaminy C wiąże się także z doraźnym zmniejszeniem ciśnienia skurczowego i rozkurczowego ciśnienia tętniczego krwi, większa redukcja była obserwowana u osób z nadciśnieniem tętniczym.

Takie obserwacje opublikowano po serii (29) prób klinicznych w Johns Hopkins Medical Institution. Badanym podawano 500 mg witaminy C dziennie przez osiem tygodni. Według naukowców suplementacja witaminą C może obnizyć i skurczowe i rozkurczowe ciśnienie krwi o 3,84 i 1,48 mm Hg. U osób cierpiących na nadciśnienie te zmiany mogą być jeszcze istotniejsze: 4,85 i 1,67 mm Hg. Badacze podkreślają jednak, że aby terapia taka mogłaby być zalecana potrzebne są kolejne badania na wiekszych próbach i trwające dłuższy czas.

Niższe ciśnienie u kobiet
Nie są to jednak jedyne doniesienia wskazujące na korzyści płynące z witaminy C. Nutrition Journal opublikował wcześniej badania przeprowadzone na Uniwersytecie Kalifornijskim, które potwierdziły, że wysoki poziom witaminy C (kwasu askorbinowego) we krwi może obniżać ciśnienie u młodych kobiet.
Amerykańskie badania trwały 10 lat i obejmowały grupę prawie 250 pań w wieku 18-21 lat. Mierzono u nich poziom kwasu askorbinowego i ciśnienie krwi. Naukowcy zaobserwowali, że wraz ze wzrostem stężenia tej witaminy we krwi  spadało ciśnienie  skurczowe i rozkurczowe. 

32 proc. Polaków ma nadciśnienie
Na nadciśnienie (według badania NATPOL 2011) choruje 32% Polaków. Na całym świecie z tym problemem zmaga się miliard ludzi. Tylko w USA* co 39 sekund umiera osoba cierpiąca na choroby układu krążenia.
U prawie 85 proc. osób podwyższone ciśnienie można skutecznie obniżać zmieniając styl życia i dietę (bogatą między innymi w witaminę C). Sojusznikiem mogą okazać się także suplementy zawierające wyciągi z pestek grejpfruta i z liści oliwkowych.

Źródła
*http://circ.ahajournals.org/
content/early/2011/12/15/
CIR.0b013e31823ac046